Ο Άνεμος Ελλάδας και η Σοφία Μπεκατώρου προσπαθούν να φέρουν τα παιδιά κοντά στη θάλασσα και το μέσο για αυτό είναι τα σκάφη της σειράς TOPAZ. Ακολουθεί μια συνέντευξη της Σοφίας όπου μας εξηγεί κάποιες λεπτομέρειες της πρωτοβουλίας της αλλά και γιατί επέλεξε τα σκάφη μας.
- Σοφία ξεκινάς μια σχολή ιστιοπλοϊας για μικρά παιδιά και προτίμησες σκάφη νέας ναυπήγησης για την γνωριμία των παιδιών με το άθλημα γιατι?
Συμμετέχω εθελοντικά στην ομάδα ‘Ανεμος Ελλάδας με στόχο την προώθηση της ιστιοπλοΐας σε νέα παιδιά. Η “Ανέμος Ελλάδας” αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία έχει ως βασικό στόχο την εκμάθηση του αθλήματος με διαδραστικό τρόπο χρησιμοποιώντας την επιστήμη, την τεχνολογία και τα μαθηματικά. Τα θεωρητικά μαθήματα περιλαμβλάνουν πειράματα ώστε να γίνουν κατανοητές οι βασικές αρχές του αθλήματος, ενώ παράλληλα προωθεί με αντίστοιχα διαδραστικά παιχνίδια την υγειινή διατροφή και την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος με δράσεις όπως ανακύκλωση, καθαρισμό παραλιών και υιοθέτησης εναλλακτικών οικολογικών συνηθειών. Στην προσπάθεια αυτή εντάξαμε στα πρακτικά μαθήματα σκάφη νέας ναυπήγησης που είναι ιδανικά για το άθλημα όταν πραγματοποιείται στις παραλίες, προσφέρουν ασφάλεια στα παιδιά και είναι πιο γρήγορα, ώστε να προσαρμοστούν τα παιδιά ευκολότερα στη νέα τάση και εξέλιξη του αθλήματος που αφορά στα σκάφη που “πετάνε”.
- Εχεις γυρίσει πρακτίκα όλο τον κόσμο! Ποια η εμπειρία σου από τον τρόπο εκμάθησης του αθλήματος στις προηγμένες ιστιοπλοϊκά χώρες?
Στις προηγμένες ιστιοπλοϊκά χώρες, Αγγλία, Γαλλία, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία υπάρχουν αντίστοιχα προγράμματα που εντάσσουν τα σχολεία στο άθλημα της ιστιοπλοΐας και πιστεύω είναι σημαντικό και η δική μας χώρα που έχει μια μεγάλη ναυτική παράδοση να αγκαλιάσει αντίστοιχες ενέργειες, ώστε να αναπτυχθεί σωστά στη βάση του ο ναυταθλητισμός στο ευρύ κοινό.
- Η ISAF μέσω του προγράμματος “connect to sailing” προτεινει σκάφη ιδανικά για εκμάθηση, μέσα στα οποία είναι και τα ΤΑΖ και OMEGA που χρησιμοποιείς, επηρέασε αυτό την απόφασή σου?
Η World Sailing έχει αναπτύξει και στηρίζει σημαντικά την προώθηση του αθλήματος παγκοσμίως. Τα σκάφη τύπου Taz και Omega εντάσσονται στα προγράμματα αυτά γιατί διευκολύνουν τη βιωσιμότητα του αθλήματος σε αναπτυσσόμενες χώρες. Οι κατηγορίες αυτές απευθύντονται κυρίως στο ψυχαγωγικό κομμάτι του αθλήματος και προσελκύουν με ευκολία άτομα που δεν είχαν προηγούμενη εμπειρία στο ναυταθλητισμό. Είναι εύκολα, απλά, γρήγορα και τα παιδιά αλλά και οι ενηλίκες απολαμβάνουν τις εμπειρίες τους στη θάλασσα.
- Δεν υπάρχει στην Ελλάδα σχολή γνωριμίας των παιδιών με τα καταμαραν, έπειτα από τη δική σου εμπειρία με το καταμαραν θεωρείς ότι και τέτοιο θα είχε ενδιαφέρον? είναι μέσα στα επόμενα σχέδια σου?
Έχοντας σαν κριτήριο ότι ο παγκόσμιος αναγνωρισμένος φορέας της Ιστιοπλοΐας, World Sailing, έχει επιλέξει να κρατήσει ως ολυμπιακή κατηγορία το ιπτάμενο καταμαράν Νάκρα 17 έως το 2024 υποδηλώνει από μόνο του για τη νέα τάση που επικρατεί παγκοσμίως. Τα καταμαράν και κυρίως τα foiling είναι εντυπωσιακά και οι πτήσεις σε ένα τέτοιο σκάφος παρέχουν μεγάλες συγκινήσεις στο κοινό τους. Στην χώρα μας για να αναπτυχθεί η νέα γενιά ιστιοπλόων χρειάζεται στήριξη από την Ομοσπονδία και τους ομίλους ώστε να ανανεωθεί ο εξοπλισμός που υπάρχει στην Ελλάδα και να έχουν την ευκαιρία τα νέα ταλέντα της χώρας μας να αναδειχθούν διεθνώς. Τον προσεχή Μάιο θα ανακοινωθούν οι 10 ολυμπιακές κατηγορίες για το 2024 και περιμένουμε να δούμε σημαντικές αλλαγές.